Never argue with an idiot. They will bring you down to their level and beat you with experience!

torsdag 19 augusti 2010

Att bara stå bredvid.

Att vara anhörig, vän eller arbetskamrat till någon med ett drogberoende är tungt. Den vanligaste formen av drogberoende är troligtvis alkoholism. De flesta känner någon eller har någon i familjen som lider under ett alkoholmissbruk. Vi som finns runt omkring en beroende lider ofta av att se någon vi bryr oss sakta förstöra sig själv och sin livssituation. Eftersom den beroende ofta förnekar att det finns ett problem så blir livssituationen ofta mycket besvärlig för alla inblandade. Att ha en förälder som missbrukar är ett stort problem eftersom man som barn inte har den vuxnes möjlighet att lämna den missbrukande.
  Ofta känner man skam och skuld inför sin vän - anhörige - förälder. Om personen dessutom försöker sopa
  problemen under mattan så blir livet extra jobbigt eftersom man då inte får utrycka vad man känner inför det
  som sker.
 Ibland blir man som anhörig anklagad för att vara kontrollerande när man i själva verket bara sätter en gräns.   
Det är en sak att försöka kontrollera en människas beteende för att man själv skall må bra. En helt annan är att låta någon ta konsekvenserna av sitt handlande. Man kan inte hindra den missbrukande (i alla fall inte med någon större framgång) från att dricka. Men man kan ställa villkor!
Tänk på att alla som är passiva inför missbruket gör det möjligt att missbruka, och att det faktiskt är starkt att våga visa sig svag.

2 kommentarer:

Mia sa...

Bra skrivet.
Det finns många missbrukare där ute som skulle behöva någon i sin närhet som vågade och vill sätta gränser. Det är faktiskt ett sätt att bry sig, inte för att trampa på någon annan människa, tvärt om.

Anonym sa...

Du låter som en mycket klok tjej! Väldigt bra skrivet, finns allt för många barn som far illa pga alkohol/droger. Fin blogg!